FAQ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

 

FAQ

Ερωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με τον σύμβουλο αγοράς και αποκλειστικό σύμβουλο αγοράς

1) Τί είναι ο σύμβουλος αγοράς και ο αποκλειστικός σύμβουλος αγοράς;

Ο σύμβουλος αγοράς ακινήτων είναι αυτός που θα προσπαθήσει να αποτυπώσει πιο είναι το ιδανικό ακίνητο για σας και αν κινήστε προς την σωστή κατεύθυνση ως προς την απόφασή σας. Ο αποκλειστικός σύμβουλος αγοράς εμβαθύνει πάνω στο ζήτημα που σας απασχολεί και προχωρά σε αποφάσεις μετά την εντολή του αγοραστή. Πραγματοποιεί έρευνα αγοράς, προχωρά σε αξιολόγηση της κατάστασης λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους, όπως η τιμή, η κατάσταση και η τοποθεσία του ακινήτου που σας ενδιαφέρει. Διαπραγματεύεται για σας και παρακολουθεί όλη την διαδικασία της μεταβίβασης με διαφάνεια χωρίς την άμεση εμπλοκή του σε αυτή. Αυτό γίνεται μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και διεξοδικής συζήτησης για τις καθημερινές ανάγκες και προτιμήσεις σας. Οι υπηρεσίες αγοράς έχουν διαβάθμιση ως προς την παροχή και αυτό δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε τις υπηρεσίες μας σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

2) Ποιες είναι οι παροχές του Συμβούλου αγοράς;

Ο αγοραστής έχει την δυνατότητα να επιλέξει από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Ξεκινώντας από το πρώτο σκέλος που αφορά την βασική συμβουλευτική. Τι θέλει ο αγοραστής και αν βρίσκεται στο σωστό δρόμο ή πως θα πρέπει να κινηθεί.  Ακολουθούν και άλλες υπηρεσίες με τον Αποκλειστικό σύμβουλο αγοραστή να προσφέρει επιλογές σύμφωνα με τις ανάγκες του αγοραστή. Ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται η έρευνα αγοράς, η επιλογή, η διαπραγμάτευση της τιμής, η παρακολούθηση της μεταβίβασης του ακινήτου κ.α..

3) Γιατί να πληρώσω αμοιβή στον Αποκλειστικό σύμβουλο αγοράς;

Ο Αποκλειστικός σύμβουλος αγοράς ΔΕΝ είναι κτηματομεσίτης. Έχει βαθιά γνώση και εμπειρία στα ακίνητα και παρέχει αξιόπιστες συμβουλές με πραγματικά στοιχεία ως αποτέλεσμα της έρευνας αγοράς που διεξάγει. Δεν αμείβεται από τον πωλητή είτε αυτός είναι ιδιώτης, κτηματομεσίτης ή Developer. Διαπραγματεύεται προς όφελος του αγοραστή μόνο και λειτουργεί ανταποδοτικά με την μείωση της τιμής ή την εύρεση ευκαιρίας, την γνωμάτευση του αντικειμένου και την τήρηση της διαδικασίας μεταβίβασης. Το όφελος του αγοραστή είναι πολλαπλό, κερδίζει χρήματα, χρόνο και κυρίως ξέρει τι αγοράζει!

4) Πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να κρατήσει μια έρευνα ή αγορά ενός ακινήτου;

Ο αποκλειστικός σύμβουλος αγοράς ενεργεί άμεσα και επιλεκτικά διότι γνωρίζει την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά και τις τάσεις της. Ο χρόνος διάρκειας εξαρτάται πάντα από το ζητούμενο προϊόν, τις γενικότερες απαιτήσεις του αγοραστή και την κατάσταση της οικονομίας την τρέχουσα περίοδο. Ο χρόνος που χρειάζεται ένας επαγγελματίας είναι πολύ λιγότερος από ότι θα χρειαστεί ένας ιδιώτης ο οποίος δεν έχει την ίδια γνώση ή επαφή με το αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση ορίζεται κατόπιν συμφωνίας το χρονικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν από κοινού ο Αποκλειστικός σύμβουλος αγοράς και αγοραστής.

5) Τί χρειάζεται για να ξεκινήσει τη διαδικασία ο Αποκλειστικός σύμβουλος αγοράς;

Μετά την επικοινωνία του ενδιεφερόμενου μαζί με τον Αποκλειστικό σύμβουλο αγοράς θα ακολουθήσει μια συνεδρία όπου θα πρέπει να συμπληρωθεί το ειδικό ερωτηματολόγιο που θα σας παρουσιάσουμε και θα ακολουθήσει μια συνέντευξη για την καταγραφή των αναγκών του αγοραστή.

6) Ποιό είναι το κόστος;

Το κόστος της υπηρεσίας του  Συμβούλου αγοράς ή του αποκλειστικού συμβούλου αγοράς εξαρτώνται από την επιλογή της υπηρεσίας, το είδος και το ύψος της αγοράς.

FAQ

Γενικές ερωτήσεις & απαντήσεις

Ερωτήματα και προβληματισμοί για τη μετά covid-19 εποχή

Ορισμένοι άνθρωποι κατά την περίοδο της καραντίνας, έχουν βαρεθεί ή έχουν εντοπίσει “ατέλειες” στα σπίτια τους και σκέφτονται να μετακομίσουν ή να προχωρήσουν σε αναγκαίες αλλαγές ή γενικότερες ανακαινίσεις. Αρκετοί θα συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερο ή μικρότερο σπίτι για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Υποψήφιοι αγοραστές ίσως αναθεωρήσουν τις προδιαγραφές του νέου τους σπιτιού εμπλουτίζοντας αυτά με πρόσθετες ευκολίες όπως διαχωρισμένο χώρο γραφείου, επιπρόσθετους χώρους αποθήκευσης αλλά και εναλλακτικούς χώρους ψυχαγωγίας όπως γυμναστήριο ή ιδιωτική πισίνα.

Για πολλούς η εργασία από το σπίτι δεν είναι εύκολη ή καθόλου εφικτή και θα σκεφτούν να μετακινηθούν πλησίον του χώρου εργασίας τους. Σε αντίθεση με αυτούς, υπάρχουν εκείνοι που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και ίσως επιλέξουν να αποκεντρωθούν επιλέγοντας να μετακινηθούν σε περιοχή με καλύτερη ποιότητα ζωής ή άλλες διευκολύνσεις.

Πολλοί βίωσαν την απόσταση από τα κεντρικά σημεία ως απομόνωση από βασικά είδη πρώτης ανάγκης (έτοιμο φαγητό, φάρμακα, σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ ή άλλες βασικές υπηρεσίες).

Οι ένοικοι των παλιών σπιτιών έχουν αντιληφθεί καλύτερα την ανάγκη επιδιορθώσεων στο σπίτι τους λόγο της μεγαλύτερης παραμονής τους σε αυτά και ίσως επιλέξουν την επισκευή ή ανακαίνισή τους ή ακόμη και την αντικατάστασή τους με παράλληλη πώληση των παλιών ακινήτων τους.

Δυστυχώς, για αρκετά ζευγάρια η παρατεταμένη παραμονή σε ένα χώρο ακόμη κι αν αυτό ήταν το σπίτι τους, επιδείνωσε ή ανέδειξε ή δημιούργησε προβλήματα συμβίωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό θα επιλέξει την διακοπή της συμβίωσης του με αποτέλεσμα την αλλαγή των απαιτήσεων από τον χώρο κατοικίας του.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η παρατεταμένη συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη αναθέρμανε την σχέση τους και θα τους οδηγήσει σε αποφάσεις που θα αλλάξουν οι απαιτήσεις του χώρου διαμονής τους. Αυτό μπορεί να είναι μια μεγαλύτερη κατοικία λόγο αύξησης των μελών της οικογένειας ή καλύτερης άνεσης.

Άνθρωποι που ζουν μόνοι ή χωριστά ίσως να αναθεωρήσουν την επιλογή τους αυτή. Το αίσθημα της ανασφάλειας, της παρέας και η ανάγκη της επικοινωνίας σε πραγματικές συνθήκες και όχι μέσα από ένα τηλέφωνο, ακόμη και η οικονομία κλίμακας θα έχει αποτέλεσμα να μετακινηθούν σε μεγαλύτερη κατοικία ή αν αυτή υπάρχει να αποδεσμευτεί αυτή που δεν χρειάζεται ή αν είναι ιδιόκτητη θα επιλέξουν να την εκμεταλλευτούν ως πρόσθετο έσοδο.

Η αστικοποίηση έφερε την ανάγκη της διαμονής σε πολυκατοικίες ή πολυσύχναστες συνοικίες. Η παρατεταμένη διαμονή του πληθυσμού στις κατοικίες του ανέδειξε πολύ σοβαρά προβλήματα όχλησης και διενέξεων. Η παραμονή του πληθυσμού στις κατοικίες περιλάμβανε πάρα πολλές δραστηριότητες όπως εργασία από το σπίτι, διάβασμα, ανάρρωση ασθενών, φύλαξη μικρών παιδιών, δραστηριότητες για την ψυχαγωγία του και πάρα πολλές ακόμη, σε χώρους όπου δεν έχουν καμία προδιαγραφή για την συνύπαρξή τους. Αυτό ίσως να προβληματίσει και τελικά να οδηγήσει κάποιους στην αλλαγή της κατοικίας του από το διαμέρισμα ή την πολυσύχναστη συνοικία σε μια μονοκατοικία ή πιο ήσυχη συνοικία.

Για τους παραπάνω λόγους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις να γίνουν πράξεις αγοραπωλησιών.

Όπως προκύπτει οι ανάγκες θα μεταβληθούν ως προς τα χαρακτηριστικά αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Τα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν από το lock Down και την δυσλειτουργία με τους νέους κανονισμούς  λειτουργίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών στην αγορά θα επηρεάσουν την αγορά των ακινήτων. Όμως δεν είναι η ίδια αγορά ακινήτων αυτή που χρεώνεται το πρόβλημα. Το αντίθετο, ίσως να είναι αυτός ο τομέας (ακινήτων, κατασκευών και ανακαινίσεων μαζί) που τελικά θα σηκώσει μεγάλο μέρος του βάρους της ανάπτυξης που προσπαθούν οι κυβερνήσεις να φέρουν σε ισορροπία.

Τα μέτρα στήριξης των οικονομιών περιλαμβάνουν διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες ώστε να μην βρεθούν σε κατάσταση ασυνέπειας επενδυτές και νοικοκυριά. Αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους μελλοντικούς αγοραστές διότι γίνεται αντιληπτή η ισχυρή συμμετοχή του τομέα των ακινήτων και κατασκευών στην οικονομία.

Λόγο του ισχυρού και πρωτόγνωρου σοκ από την πανδημία σχεδόν όλες οι πράξεις που βρισκόταν σε εξέλιξη σταμάτησαν. Κάποιες από αυτές ίσως οριστικά λόγο σοβαρών αλλαγών της κατάστασης των αγοραστών (θέματα υγείας, οικονομικά ή πολύ κακή ψυχολογία κλπ). Άλλες θα συνεχίσουν ίσως με διαφορετικά κριτήρια και κάποιες άλλες εντελώς νέες θα προκύψουν.

Υπάρχει ποσοστό ανθρώπων που έχασε τα μεγάλα ποσά από τις αποταμιεύσεις όταν οι τράπεζες προέβησαν σε κούρεμα των καταθέσεων τους ή ακόμη από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Μικρό ποσοστό από την μερίδα ανθρώπων θα σκεφτεί σοβαρά να επενδύσει μέρος των χρημάτων του σε ακίνητα για να έχει διασπορά και μείωση κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης της παραπάνω πρακτικής. Αυτό δεν διαφαίνεται στις οικονομικές αναλύσεις διότι δεν είναι καταρχήν η οικονομική κρίση αλλά ο φόβος που ίσως μετατραπεί και οδηγήσει σε αυτή τη λύση.

Οι τράπεζες που στις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις ήταν οι κύριοι αίτιοι, είναι σήμερα ενισχυμένες με κεφάλαια που φρόντισαν από το πρόσφατο παρελθόν να κρατήσουν (βάζοντας πολύ απαιτητικούς όρους χρηματοδότησης) και έρχονται με την υποστήριξη των κυβερνήσεων να χαλαρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και διοχέτευσης ζεστού χρήματος.